Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca, u želji da im ugode ili da uštede na gotovoj kupovnoj hrani za njih, daju ljubimcima svoju hranu, odnosno meso i raznorazne slatkiše. U pravilu, dok se problem ne pojavi, a on za ljubimca pokad može biti i smrtonosan, uopće nisu svjesni opasnosti kojoj izlažu svoje mezimce.

Pojedinci u pseću hranu dodaju ostatke sa svog stola, primjerice suhu hranu za pse prelijevaju različitim mesnim umacima ili juhama koje su zasoljene i obogaćene drugim teškim, za pse neprikladnim začinima. Zbog toga životinja može dobiti proljev, povraćati, a na duže staze i zadobiti oštećenja pojedinih unutarnjih organa.

Neki vlasnici pasa vjeruju da im, obzirom da su po prirodi mesojedi, mogu davati uglavnom meso i mesne prerađevine. No, moramo reći da je to zabluda, jer mišićno tkivo stoke i peradi ne može osigurati sve što je psećem organizmu potrebno da bi se pravilno razvio i bio zdrav i u formi.

Meso je bogato proteinima, ali je siromašno kalcijem, željezo, jodom i nekim vitaminima. Bogato je fosforom, ali samo mesni obroci nikako nisu dovoljni. Stoga oni koji psa žele hraniti svježe pripremljenom hranom uz meso svom ljubimcu moraju ponuditi i tijesto, odnosno žitarice, kao i voće i povrće.

Većina pasa voli okus mlijeka. Mlijeko i mliječni proizvodi odličan su izvor kalcija, proteina, fosfora i određenih vitamina. No, nikako se ne smije pretjerivati s količinama. Osim toga, psu je bolje dati malo vrhnja ili svježeg, po mogućnosti posnog sira, nego mlijeka.

Naime, mnogi psi ne mogu probaviti svježe mlijeko, pa zbog toga mogu dobiti proljev ili povraćati. Usto, pojedini ljubimci mogu biti alergični na mliječne proteine, pa bi zapravo bilo najbolje psima u specijaliziranim trgovinama nabaviti mlijeko namijenjeno njima.

Dobro odgojeni pas, kažu uzgajivači, nikada neće “žicati” zalogajčić hrane s vašeg tanjura. On će isprazniti svoju zdjelicu, a dok je obitelj okupljena oko stola za objedom, pas će drijemati ili se igrati. U svakom slučaju, neće ga zanimati što vi jedete i neće vas moliti da i njemu date koji komadić.

No, većina nas vlasnika sklona je svoje mezimce razmaziti i dopustiti im sve i svašta. Ako svom psiću, kad stigne u vaš dom, počnete davati komadiće onog što vi jedete za stolom, zaboravite da ćete ga tako lako odučiti od te njemu vrlo privlačne navike.

Stoga nemojte hraniti psa dok vi jedete, a ako to činite, sjetite se da svom psu tako samo nanosite štetu. Naime, većina nas jede prezačinjenu i premasnu hranu koja našem ljubimcu može oštetiti zdravlje. Pokušajte ga stoga naučiti da on svoj obrok, primjeren njegovim potrebama, neće dobiti s vašeg stola.

Bez obzira na molećljive poglede svog ljubimca ne posustajte – vaša hrana nije za njega.

Ljubimcu je teško promijeniti navike, ali ako ima pogrešne, pokušajte ih ispraviti. Dajte mu njemu primjerenu hranu, suhu ili konzerviranu, približno u isto vrijeme i na istom mjestu u njegovu zdjelicu. Ostavite je neko vrijeme. Ako je pas ne pojede, suhu možete pospremiti za kasnije, a konzerviranu svakako bacite.

Ne dajte psu u međuvremenu pseće grickalice ili slatkiše, a posebno ne ljudske. Ostavite ga da ogladni do sljedećeg obroka, kada će očito biti manje izbirljiv. Naime, koliko god mu se nešto ne sviđalo, kad shvati da ne dobiva ono što želi, pas će jesti ono što ste mu dali.

Psu nikada, ali baš nikada nemojte dati čokoladu, jer ona za njega može biti pogubna.

Znaci trovanja čokoladom su povraćanje, nemir, proljev, pojačano ili nesvjesno mokrenje i drhtanje. Javljaju se u pravilu nakon nekoliko sati od konzumiranja čokolade. Zato, ako hoćete ugoditi psu, zaboravite svoju čokoladu i učinite to onom namijenjenom njemu.