Kako se odlučiti?

Sterilizaciju ili kastraciju mačaka potrebno je vršiti prvenstveno zbog kontrole i regulacije mačje populacije, te se ovo posebno odnosi na mačke koje borave vani. Takve mačke stalno dolaze u opasnost, kako zbog borbe s drugim mačkama oko obilježavanja teritorija, gdje dolazi do raznih tjelesnih povreda, najčešće krvarenja po licu i tijelu, tako i zbog prenosa zaraznih bolesti, parazita, gljivica, zoonoza koje mogu prenijeti i na čovjeka. Bolesne mačke koje se pare, rađaju i bolesne mačiće ( virusi, mačija sida, problemi s očima i slično) .

Ono što treba znati kod sterilizovanih mačaka:

  1. Sterilizovane mačke mogu promijeniti svoje ponašanje, postati smirenije i nezainteresovanije.
  2. Nakon sterilizacije ili kastracije mačke mogu postati sklone debljanju, posebno mačke koje borave samo u stanu. To se može regulisati uvođenjem prehrane za sterilizovane mačke.
  3. Ukoliko sterilišete starijeg mačka, njegovo ponašanje se neće nužno promijeniti, ali može uticati na sprečavanja “obilježavanja” terena i agresivnosti.
  4. Mačke koje imaju naviku bježanja od kuće će tu naviku najvjerovatnije promijeniti.
  5. Kastracija i sterilizacija utiče na količinu i intenzitet mirisa mokraće, a osim toga uravnotežuje se i pH mokraće, što pozitivno utječe na smanjenje vjerovatnoće nastanka mokraćnih kamenaca različitog porijekla. 
  6. Sterilizacija mlađih mačaka smanjuje vjerovatnoću od upale maternice.
  7. Produžava se mogućnost životne dobi mačaka koje žive vani, budući da njihov životni vijek ne bude duži od 4 godine zbog različitih bolesti.