Kastracija muških pasa

Zašto je potrebno kastrirati psa? Kastracija muških pasa potrebna je iz više razloga, poput prevencija benigne hiperplazije – povećanja prostate, koja se uobičajeno još i cistično promijeni, te prevenciju infekcija prostate.

Ova patologija se naješće javlja kod pasa starijih od pet godina sa simptomima otežanog mokrenja i defeciranja te pojavom krvi i upale u urinu, a u slučaju infekcije prostate može doći i do poremećaja u općem stanju životinje. Terapija ovakvih stanja se uglavnom svodi na kastraciju psa što dovedi do smanjenja koncentracije testosterona u krvi i do nestanka kliničkih simptoma.

Smanjena agresivnost, privrženost vlasniku

Kastrirani psi su manje agresivni, privrženiji vlasniku i stabilniji kao kućni ljubimci. Budući da je spolni nagon manje izražen kod takvih pasa ti su psi iz istih razloga i manje isfrustrirani. Ovdje je također važno napomenuti da je za stabilnost i uravnoteženost životinje također bitna i briga vlasnika što se tiče dovoljne količine fizičke aktivnosti i dresure.

Kada kastrirati psa?

Životna dob u kojoj je potrebno kastrirati psa je veoma bitna. Muškog psa bi trebalo  kastrirati tek kada dosegne spolnu zrelost, tj. ne previše rano. Ukoliko se radi o pasmini koja kao odrastao pas dostigne maksimalno 10 kg težine,kastraciju je potrebno obaviti s najranije   mjeseci, dok se veće pasmine pasa najranije mogu kastrirati sa 9 mjeseci do godinu dana. To je bitno zbo toga što su spolni hormoni važni za normalan rast i razvoj kostiju, hrskavice i vezivnog tkiva pa prerana kastracija psa može dovesti do degenerativnih promjena na zglobovima, odnosno do nestabilnosti lokomotornog sistema.

Sterilizacija kuje

Budući da je patologija na reproduktivnom sustavu kuje učestali problem, a koji može dovesti i do uginuća ili eutanazije životinje, sterilizacija ženskog psa (kuje) preporuča se napraviti prije prvog tjeranja. Najčešća patološka stanja s kojima se susrećemo su gnojna upala maternice (piometra), lažni graviditet kuja, tumori na mliječnim žlijezdama koji, ukoliko su malignog karaktera, metastaziraju najčešće na pluća i jetru, te tumori na jajnicima i maternici psa.

Ovi patološki procesi obično se javljaju kod starijih kuja (starijih od 5 godina) i uvjetovani su spolnim hormonima (estrogen i progesteron). Bitno je napomenuti da je učestalost tumora na mliječnim žlijezdama kod kuja 3 puta veća nego kod žena i ukoliko vaša kujica doživi lijepu starost velika je mogućnost nastanka ove patologije. U tom slučaju imate na operaciji gerijatrijskog pacijenta koji je ujedno i bolestan, čime se rizik od operacije psa uvelike povećava. Iz tih je razloga uputno steriliziranje kuje prije prvog tjeranja čime se pojavnost takve patologije svodi na minimum.

Kada sterilizovati kuju?

Kod malih pasmina pasa sterilizacija s preporučuje s najmanje  6 mjeseci starosti (prvo očekivano tjeranje je sa 6-8 mjeseci), a kod kuja srednjih i velikih pasmina sterilizacija treba biti s najranije 8 mjeseci (prvo očekivano tjeranje s osam mjeseci do godinu dana).

Sterilizovane kuje su sklonije debljanju pa treba pripaziti na prehranu i količinu fizičke aktivnosti.

Promjene metabolizma i sklonost debljanju

Kastrirani psi skloniji su debljanju iz razloga što je kod takvih pasa metabolizam sporiji za 30 % , a apetit se povećava. Međutim, ovo je izraženije kada se životinja kastrira u starijoj dobi, tako da kod kastriranja pasa treba voditi računa o tome da se ne udebljaju, a to će se postići prilagođenom prehranom i dovoljnom količinom fizičke aktivnosti.

Rizik anestezije

Pas prije kastriranja treba proći narkozu, koja sama po sebi predstavlja rizik, ali uz klinički pregled životinje i krvne pretrage pred narkozu te današnje narkotike (INHALACIONA ANESTEZIJA), taj je rizik sveden na minimum.