Virusi mačje leukemije i mačje imunodeficijencije (SIDA) spadaju u retroviruse i uzročnici su dviju najznačajnijih zaraznih bolesti u mačaka diljem svijeta.

Oba virusa, na sebi poseban način, napadaju stanice imunog sistema mačke zbog čega on slabi, pa bakterije, virusi, gljivice i paraziti, koji se  svakodnevno nalaze u okolini, u ovakvih mačaka uzrokuju bolest .

Kako se širi virus mačije leukemije

Zaraza virusom mačje leukemije dovodi do razvoja određenih vrsta tumora kao što su limfom i leukemija. Između mašaka virusi se mogu širiti direktnim i indirektnim kontaktom, najčešće ugrizom ili parenjem. Mačja leukemija se prenosi, također zajedničkim životom i zaraženim predmetima i veoma često s majke na mladunče.

Veoma je bitno znati da infekcija virusom mačje side ili leukemije ne mora značiti i smrt mačke. Mačke zaražene ovim virusima nakon groznice, depresije, upale usne šupljine, proljeva, ulaze u asimptomatsku fazu bolesti kada imuni sistem mačke drži viruse pod kontrolom, a kod mačje leukemije moguće je da mačka u potpunosti eliminiše virus.

Ovakve mačke uz pravilnu njegu, ishranu, topao dom i redovne preglede veterinara, kastraciju, sterilizaciju i cijepljenje mogu veoma dugo živjeti.