Prekomjerna težina kod pasa i mačaka, baš kao i kod ljudi dovodi do mnogobrojnih zdravstvenih problema. Pretilost je hronična bolest, koju većinom ne tretiramo kao takvu, i predstavlja debljanje veće od 15 % na osnovu vlastite težine. Pretilost kod pasa i mačaka predstavlja ozbiljan zdravstveni problem, ne samo estetski.

Pretilost može biti i metabolički problem, ali je najčešće uzrok unošenja viška kalorija tijekom dana.

Rizične skupine

Pretilost ljubimaca je problem koji se najčešće javlja u razvijenim zemljama gdje je 25%-30% ljubimaca prekomjerne težine. Životinje kod kojih se pojavljuje pretilost su kućne životinje, koje najčešće žive u stanu, te nemaju mogućnost kretanja. Kod životinja u divljinji ova pojava nije primijećena. 

U većini slučajeva ovaj problem nije posebnog uzroka put hormonskog ili genetskog, već sama nebriga vlasnika. Pasmine pasa poput zlatnog retrivera, jazavčara, koker španijela, labradora, dalmatinera i rotvajlera su rizičnije od primjerice hrtova, dok su domaće mačke sklonije pretilosti od čistokrvnih.
Jedan od uzroka pretilosti jeste i sterilizacija i kastracija kojom se aktivnost hormona smanjuje i metabolizam usporava.

Opasnost pretilosti

Pretilost može dovesti do različitih oboljenja poput dijabetesa, srčanih bolesti, plućnih bolesti, bolesti mokraćnih puteva, tumora te oboljenja kostiju i zglobova.

Osteoartritis je jedna od bolesti koja se razvija zbog pretilosti, gdje kosti i zglobovi zbog prekomjerne težine pate. 

Liječenje bolesti:
1. Gubitak viška kilograma

2. Pravilna ishrana

3. Održavanje tjelesne težine

4. Fizička aktivnost

5. Redovno vaganje

6. Posjeta veterinara